מדרסים: כך תדעו אילו סוגים והאם אתם באמת זקוקים למדרסים?

על ידי 3 בספטמבר 2019מאמרים

היום בעידן המודעות לפעילות גופנית ובפרט לספורט סבולת כגון ריצה, רכיבת אופניים, טריאתלון, איש ברזל וכו' עולה המודעות לתחזוקת הגוף בשוטף ובפעילות גופנית ולא רק במקרה של פציעה לכן כמנהל מקצועי תחום ספורט אורתופדי של מכון אורתופדי ברזילי להב המקצועי והותיק בישראל משנת 1950

כך תדעו: האם אתם באמת זקוקים למדרסים ?

==============================
עומסים חוזרים ונשנים על הגפיים התחתונות מייצרים במקרים רבים התעייפות מהירה, דורבן, פלאנטר פשיאטיס וכאבי גב. ואלו רק חלק מהבעיות בהן ניתן לטפל באמצעות מדרסים. כיצד תדעו אם אתם זקוקים להם ואילו מדרסים מתאימים לכל בעיה ?

רובנו נזכרים לטפל בגופנו בשלב מאוחר, כשאנו רואים שיש בעיה, כשמשהו כואב או מפריע. לפעמים יכולה לעבור תקופה ארוכה עד שנבין שמדרסים יכולים לשמש כפתרון והקלה על בעיות שונות, אך גם למנוע את התפתחות מלכתחילה.
הבנה של צרכי הגוף או המאמצים שגופנו נדרש לעמוד בהם בפעילות ספורטיבית או בחיי היומיום תאפשר להתכונן מראש, כדי לשמור היטב על הגוף לאורך שנים רבות. אם אתם שמים לב לשינויים הבאים, כדאי שתשקלו להקדים תרופה למכה :
.
• כאבים או אי-נוחות שלא עוברים בכפות הרגליים או באזורים אחרים ברגליים בפעילות גופנית בפרט
• כאבים בכפות הרגליים בדריכה ראשונה לאחר שנת לילה
• כאבים אורתופדיים בשרירי הגפיים התחתונות שלא נפתרים ע"י טיפול פיזיותרפי / רפואי
• עיוותים שמתחילים להתפתח בכף הרגל – עצמות בולטות / דורבן בעקב או בגיד אכילס.
• אימונים מפרכים או עבודה ממושכת בעמידה
• מחלות כמו סוכרת או בעיות נוירולוגיות שגורמות לכאבים.

מי זקוק למדרסים?

=============
כשמדובר בפעילות גופנית הקשורה בעומסים על הפלג הגוף התחתון ובפרט ברגליים ובעומסים בעלי אופי חזרתי כגון ריצה או רכיבה שבו אנו מעמיסים אלפי צעדים, מדרסים הינם הפתרון המתאים ביותר. מדרסים יכולים להקל על התעייפות הגפיים או כאבים בכפות הרגליים, בשוקיים, בברכיים ואפילו בכאבים בגב התחתון, שבדרך כלל מופיעים על רקע של עיוותים בשרירים השונים ברגליים או עקב מנח לקוי של כף הרגל בשילוב עומסים של פעילות גופנית על מערך השלד שריר.
מדרסים יכולים להפחית עומסים היוצרים שברי מאמץ / שין שספליטס

ישנם אנשים אשר נולדים עם דפורמציה של הגפיים התחתונות שלהם
(רגלי X / רגלי O / הלוקס ולגוס / פלטפוס חריף או ההפך ממנו הייפוס חריף) כל אלו בזמן פעילות גופנית מועצמים תחת עומס משקל הגוף ומדרסים מקלים את העומסים ויוצרים הפחתת עומס נקודתית וכללית.

אילו סוגי מדרסים קיימים כיום?

====================
ישנם שני סוגים עיקריים של מדרסים מתוך קשת רחבה מאוד של אפשרויות טיפול:

ביו דינאמיים – המדרסים הגמישים בשפה הפשוטה הם רכים מטבעם ומאפשרים בלימת זעזועים מרובה. הם מתאימים לפעילות גופנית בעלת אופי של עומס בצורה מחזורית קבועה כגון ריצה משחקי כדור וכו'. כמו כן מדרסים מותאמים לבעיות של כאבי ברכיים או כאבי גב. לרוב המדרסים הגמישים עשויים מספוגים מיוחדים או מסיליקון. אחד היתרונות המשמעותיים של הסיליקון נובע מכך שהוא "בולם זעזועים עם זיכרון" – אין בו סימני שקיעה כתוצאה משימוש. לכן, מדרסים שעשויים מסיליקון מתאימים במיוחד לפעילות ספורטיבית.

ביו מכאניים – מדרסים קשיחים מסייעים בעיקר במצב של עיוות ביציבה או דפורמציה בגפיים התחתונות, עקב עקמומיות בכף הרגל או הטיה של העקב. בנוסף, הקשיחות של החומר ממנו עשוי המדרס, כמו קרבון פייבר – סיבי פחמן, פלסטיק או ספוג קשיח, מאפשרת מבנה דק יותר ומראה אסתטי של המדרס, לכן הוא יכול להתאים טוב יותר לנעליים שונות ולהיות עמיד זמן רב יותר. מדרסים אלו מתאימים באופן מובהק לרכיבה על אופני כביש או שטח עקב העברת הכח של הדחיפה דרך המדרס לנעל ומשם לזרוע הפדל לגחיפת האופניים !

כיצד מתבצעת ההתאמה של מדרסים?

=========================
לאחר שמקבלים הוראת רופא אורתופד למדרסים, חשוב לפנות למכון מוסמך ברישיון משרד הבריאות, כזה שיש בידיו תעודת אורתוטיסט מוסמך מטעם משרד הבריאות. הטכנאי המוסמך במקום והצוות המקצועי יבחן את המקרה ויתאים את המדרסים למטופל באופן אישי לכל מקרה.
הוא יתשאל על מקור הכאב וכמה זמן הוא נמשך, ידגום את לחצי הדריכה וימדוד את האיזון בין צדי הגוף ומרכז הכובד באמצעות מחשב דריכה. לפני שמכינים את המדרסים, יש לקחת בחשבון את אופי הפעילות לשמה הם מיועדים ואת סוגי הנעליים שבהם הם ישמשו. רק לאחר מכן לוקחים מידות ומכינים את המדרסים לפי טביעת הרגליים אשר בא יוצקים גבס אשר ממנו מעובד המדרס

חשוב לטפל במדרסים אחת לחצי שנה לשם תחזוקה שוטפת נכונה שלהם ושל הגוף !

שלכם, צוות מכון אורתופדי ברזילי להב

אוהד רפאל
המנהל המקצועי בתחום המדרסים
ואורתופדיית ספורט, סיבולת לב ריאה.

24852448_10155944564739181_1952903295340369288_n

השאירו תגובה